► BARWNIKI

,
E - DODATKI, BARWNIKI, szkodliwe substancje w żywności,

► E 102 tartrazyna
Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy
Działanie: u astmatyków może powodować  reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację.  W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.

► E 104 żółcień chinolinowa
Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;
Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę .

► E 110 żółć pomarańczowa
Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady
Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.

► E 122 azorubina 
Barwnik, organiczny związek chemiczny, stosowany przede wszystkim w wyrobach cukierniczych, napojach, lodach, budyniach,  Dopuszczalne dzienne spożycie to 4 mg na kilogram masy ciała.
Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, kobiet w ciąży, może powodować nadpobudliwość. Barwniki z tej grupy są również posądzane o działanie rakotwórcze.

► E 123 amarant
Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki
Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

► E 124 czerwień koszenilowa
Należy do grupy barwników azowych. 
Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku
Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci, kobiet w ciąży, może powodować nadpobudliwość. Barwniki z tej grupy są również posądzane o działanie rakotwórcze.

► E 127 erytrozyna
Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe
Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą.

► E 131 błękit patentowy
Występowanie: barwione słodycze, lody
Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.

► E 132 indygotyn 
Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje
Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

► E 142 zieleń
Występowanie: słodycze, lody, kremy
Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne.

► E 150a - karmel
Karmel amoniakalny - stosowany jest do barwienia pieczywa, sosów, dżemów, czekolady, polew i deserów mlecznych, alkoholi, herbat rozpuszczalnych. Dopuszczalne dzienne spożycie to 200 mg na kilogram masy ciała. 
Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, wątrobowe, może prowadzić do nadpobudliwości.

► E150d karmel
karmel amoniakalno-siarczynowy - syntetyczny brązowy barwnik stosowany w napojach, winach piwach, alkoholach,  wyrobach cukierniczych np. czekoladzie, cukierkach, batonach czy herbatach rozpuszczalnych. Dzienna ilość spożycia nie powinna wynieść więcej niż 200 mg na kilogram masy ciała. Spożywany w nadmiernych ilościach może doprowadzić do problemów żołądkowych i watrobowych oraz nadpobudliwości.

► E 151 czerń brylantowa
Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki;
Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.

► E 173 aluminium
Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów
Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu  krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.

► E 180 litorlubina
Występowanie: sery; Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.

1 komentarze:

TOP - NAJNOWSZE TEMATY MIESIĄCA -TRUCIZNY W NASZYM OTOCZENIU