E - DODATKI - SZKODLIWE SUBSTANCJE ►WZMACNIACZE SMAKU grupa E600
,
► E621 glutaminian sodu MSG
Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
► E622 glutaminian potasu
Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
► E631 inozydian sodu
Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli; Działanie: niewskazany dla osób z kamicą nerkową.
Receba as novidades do blog em seu e-mail
Cadastre-se e receba direto no seu e-mail. É grátis! Digite o seu e-mail e depois confirme para começar a receber novidades exclusivas do Blog!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
TEMATY NA BLOGU
TOP - NAJNOWSZE TEMATY MIESIĄCA -TRUCIZNY W NASZYM OTOCZENIU
-
Jest ich ponad 1500, zjadamy je codziennie w przeróżnych produktach spożywczych i nie do końca wiemy, jaki mają wpływ na nasze zdrowie,...
-
► E 950 acesulfam K To syntetyczny słodzik, jego dzienna dopuszczalna dawka to 15 mg na kg masy ciała, Jest uważany za nieszkodli...
-
► E621 glutaminian sodu MSG Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, węd...
-
Pożywienie jakie jemy, woda którą pijemy i się kapiemy, kosmetyki których używamy na co dzień, środki czystości do sprzątania w domu, ...
-
► E 102 tartrazyna Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, ...
-
Tym artykułem rozpoczynam cykl wiedzy o GMO. Mamy prawo wiedzieć co jemy. Mamy prawo wyboru !!! Chcemy żyć w zdrowym naturalnym świe...
-
E - DODATKI ►PRZECIWZBRYLACZE od 500 do 599 - anti-caking agents https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3457504301623608215#editor/targe...
-
► E 400 kwas alginowy Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów; Działanie: obniże...
-
Pożywienie jakie jemy, woda którą pijemy i się kapiemy, kosmetyki których używamy na co dzień, środki czystości do sprzątania w domu, p...
-
► E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213) Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i wa...
Brrr ochyda, co oni nam serwują ????
OdpowiedzUsuńZ tym glutaminianem sodu to też tak do końca nie jest. Występuje też naturalnie, polecam poczytać na http://ibeauty.pl/glutaminian-sodu-e621/ , media jednak troszkę nami manipulują, a nawet troszkę bardzo...
OdpowiedzUsuńJedząc naturalne jedzenie nie przetworzone fabrycznie, które samo w sobie ma dobry smak nie ma potrzeby dosmaczania i intensyfikowania smaku. Jeśli jedzenie jest w proszku, to niestety nie wiele ma wspólnego ze zdrowym świeżym pokarmem, jest jałowe w smaku, dla tego jest potrzeba wzmacniania smaku. Powiedzmy, że nie duża ilość glutamianu w produkcie nie czyni niczego złego w organizmie, ale jeśli ten glutaminian jest w każdym jedzeniu przetworzonym, które jemy ? ile jego spożywamy ??? NA pewno w nadmiarze, niż są dopuszczalne ilości, a to już jest szkodliwe dla zdrowia.
OdpowiedzUsuńGlutaminian sodu jesli nie występuje samodzielnie w produkcie, to mogą go zawierac inne produkty: drożdże, ekstrakt drożdżowy, zhydrolizowane białka, zhydrolizowane białka roślinne, ekstrakt z białka roślinnego, hydrolizowane białko roślinne,
OdpowiedzUsuńbiałko sojowe (koncentrat i izolat), enzymy, słód (smakowy i ekstrakt), jęczmień słodowy, kazeinian sodu, kazeinian wapnia, żelatyna, przyprawy, aromaty, np. identyczny z naturalnym, naturalny aromat, karagen, koncentrat białka serwatki, hydrolizowana mąka owsiana, buliony :) jest tego troszkę