E - DODATKI - SZKODLIWE SUBSTANCJE ►WZMACNIACZE SMAKU grupa E600

,


►  E621 glutaminian sodu MSG 
Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

► E622 glutaminian potasu 
Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;

Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

► E631 inozydian sodu
Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli;  Działanie: niewskazany dla osób z kamicą nerkową.

4 komentarze:

  1. Brrr ochyda, co oni nam serwują ????

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym glutaminianem sodu to też tak do końca nie jest. Występuje też naturalnie, polecam poczytać na http://ibeauty.pl/glutaminian-sodu-e621/ , media jednak troszkę nami manipulują, a nawet troszkę bardzo...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedząc naturalne jedzenie nie przetworzone fabrycznie, które samo w sobie ma dobry smak nie ma potrzeby dosmaczania i intensyfikowania smaku. Jeśli jedzenie jest w proszku, to niestety nie wiele ma wspólnego ze zdrowym świeżym pokarmem, jest jałowe w smaku, dla tego jest potrzeba wzmacniania smaku. Powiedzmy, że nie duża ilość glutamianu w produkcie nie czyni niczego złego w organizmie, ale jeśli ten glutaminian jest w każdym jedzeniu przetworzonym, które jemy ? ile jego spożywamy ??? NA pewno w nadmiarze, niż są dopuszczalne ilości, a to już jest szkodliwe dla zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Glutaminian sodu jesli nie występuje samodzielnie w produkcie, to mogą go zawierac inne produkty: drożdże, ekstrakt drożdżowy, zhydrolizowane białka, zhydrolizowane białka roślinne, ekstrakt z białka roślinnego, hydrolizowane białko roślinne,
    białko sojowe (koncentrat i izolat), enzymy, słód (smakowy i ekstrakt), jęczmień słodowy, kazeinian sodu, kazeinian wapnia, żelatyna, przyprawy, aromaty, np. identyczny z naturalnym, naturalny aromat, karagen, koncentrat białka serwatki, hydrolizowana mąka owsiana, buliony :) jest tego troszkę

    OdpowiedzUsuń

TOP - NAJNOWSZE TEMATY MIESIĄCA -TRUCIZNY W NASZYM OTOCZENIU