► SZTUCZNE SŁODZIKI

,
E - DODATKI, SZTUCZNE SŁODZIKI, substancje szkodliwe w żywności

►  E 950 acesulfam K 
To syntetyczny słodzik, jego dzienna dopuszczalna dawka to 15 mg na kg masy ciała, Jest uważany za nieszkodliwy, ale niektórzy naukowcy twierdza, że testy bezpieczeństwa nie były dobrze przeprowadzone. Istnieje też informacja, że spożywany w nadmiernych ilościach, może prowadzić do chorób układu nerwowego, raka płuc, białaczki.

►  E 951 aspartam 
To syntetyczna substancja słodząca, znacznie słodsza od cukru, nie posiadająca wartości odżywczych. Stosowany w bardzo wielu produktach, między innymi dietetycznych a nawet tych przeznaczonych dla dzieci. Maksymalna dzienna dawka to 40 mg na kilogram masy ciała. Jeden z bardziej kontrowersyjnych dodatków do żywności. Przy nadmiernym spożyciu jest posądzany o powodowanie raka mózgu, płuc i piersi, ponadto białaczki i chorób układu nerwowego. Osoby chore na fenyloketonurię nie powinny w ogóle używać aspartamu

Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe;
Działanie: może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.

► E 952 cyklaminian sodu 
To syntetyczna substancja słodząca, w testach na zwierzętach podawanie dużych dawek najpierw doprowadziło do powstania nowotworu lecz nowsze badania tego nie potwierdziły. Pojawiły się również informację, że częste stosowanie może doprowadzić do pogorszenia zdrowia przy takich chorobach jak Parkinson, epilepsja. Dopuszczalne dzienne spożycie to 11 mg na kilogram masy ciała. Ze względu na powyższe informacje, mimo że nie do końca pewne, lepiej znacznie ograniczyć jego stosowanie a najlepiej wykluczyć.

► E 953 izomaltoza 
To sztuczna niskokaloryczna substancja słodząco zagęszczająca stosowana jako słodzik. 
Występowanie: Izomaltoza dodawana jest do bezalkoholowych napojów bez dodatku cukru, dietetycznych produktów mlecznych, soków owocowych o obniżonej kaloryczności, deserów, wyrobów cukierniczych, cukierków, gumy do żucia, piwa bezalkoholowego, dżemów, marmolad, galaretek, wafli, pieczywa, śniadaniowych przetworów zbożowych, musztardy, sosów i likierów. Dzienna dopuszczalna dawka to 50 g. Izomaltoza zaliczana jest do substancji nieszkodliwych. 
Działanie: Nadmiar tego środka powyżej 20 g jednorazowo może prowadzić do biegunki i podrażnień żołądka. 


► E 954 sacharyna  - sacharynian sodu
To sztuczny słodzik, słodszy od cukru, ma nie powodować próchnicy i nie posiada własności odżywczych.  Dodawany jest do wielu produktów spożywczych np. deserów, wyrobów cukierniczych, napojów bezalkoholowych czy produktów dietetycznych. Maksymalna dzienna dawka spożycia do 5 mg na kilogram masy ciała.  W latach 60 i 70 był uznawany za rakotwórczy i w niektórych państwach zakazany (np. Kanadzie) natomiast w USA wymagano podawania informacji na produktach o możliwym działaniu rakotwórczym (nowotwór pęcherza). Kolejne badania nie dały jednak jednoznacznej odpowiedzi. Jak dla mnie nie warto ryzykować i lepiej nie spożywać.


Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków;

Działanie: może powodować nowotwory pęcherza.

► E 955 sukraloza 
To słodzik niedostarczający kalorii do organizmu, sam w sobie nie jest niebezpieczny ale rozkłada się w organizmie na toksyczne chloroglukozę i chlorofruktozę. Podobną są one niebezpieczne ale w większych ilościach niż spożywane przez człowieka. Nadmierna ilość może powodować kurczenie się grasicy, powiększenie nerek i wątroby


0 komentarze to “► SZTUCZNE SŁODZIKI ”

Prześlij komentarz

TOP - NAJNOWSZE TEMATY MIESIĄCA -TRUCIZNY W NASZYM OTOCZENIU